Kampen om kronen

grafik I tyve år har taberne fået lov til at udbrede deres version af, hvad der skete i de dramatiske måneder op til euro-afstemningen i 2000. Det er på tide at gøre op med de mange bortforklaringer. Hvordan kunne det gå til, at de gamle, statsbærende partier kunne tabe en afstemning om euroen, når de sad med alle esserne på hånden? Der er tale om det nok største politiske nederlag i Danmarkshistorien.

En vigtig og overset forklaring hedder Nationernes Europa. En lille, dengang nyoprettet, forening på en halv snes medlemmer med indsigt - som efterhånden fik adgang til mange penge. Historien om euro-afstemningen er historien om uvidende journalister, arrogante politikere, naive erhvervsfolk, politiserende embedsmænd, undertrykkelse af ytringsfriheden, direkte og indirekte trusler, hemmelige møder, kontakter i udlandet, en amatøragtig skræmmekampagne, og total mangel på styring i euro-lejren. I takt med at krone- tilhængerne vandt frem, steg kurserne faktisk på danske aktier. Det samme gjorde desperationen i euro-lejren.

Historien om euro-striden er både historien om mange dårligere tabe- re, men også om enkelte fremtrædende økonomer, som erkender at de tog afgørende fejl.

Med nagelfast statistik dokumenteres det hér, hvordan det er gået med økonomien i Danmark og i euro-landene i de første 20 år efter den danske folkeafstemning.

Bag denne bog står fem medlemmer fra Nationernes Europa: Frank Dahlgaard, Bent Jensen, Søren Kjeldsen-Kragh, Henrik Kureer og Hans Aage.

Vi beskriver, hvad der skete før, under og efter euro-kampen i 2000. Vi drøfter de tilbageværende argumenter for euroen og giver vores bud på fremtiden.


Sådan er det gået dansk økonomi

Med omfattende statistik dokumenteres det, hvordan det er gået med økonomien i Danmark og i euro-landene i de første 20 år efter det danske nej til euroen ved folkeafstemningen den 28. september 2000.

Klik her for at se hvordan det er gået.

grafik

Nationernes Europa

Nationernes Europa blev dannet i begyndelsen af 1998 som en tværpolitisk sammenslutning af en halv snes mennesker - hovedsagelig nationaløkonomer - der alle var og er tilhængere af et samarbejde mellem de europæiske lande, men som er imod, at dette samarbejde skal udvikle sig til en altomfattende økonomisk og politisk union.
Nationernes Europa 2010-version

Personerne bag Nationernes Europa